Розмай Соколиного краю

Нещодавно, учні 5Б класу Сокальської санаторної школи-інтернату разом з вчителем історії Шведик Галиною Григорівною здійснили урок-подорож «Люби і знай свій рідний край». під час якого вони дізналися про історію вулиць та архітектурних споруд міста Сокаля.

Адже Сокаль - найпівнічніше місто Львівщини, справжнісінька Галичина у кращому розумінні цього слова. В місті багато цікавих архітектурних пам'яток. Знайомлячись з історичними сторінками окремих споруд, школярі по-іншому сприймали старі будівлі. Спустившись до берегу річки Західний Буг, учні побачили гарну панораму з Бернардинським кляштором. Саме він манить на північну околицю Галичини туристів.

Далі учні-туристи прогулялися центром міста у пошуках місцевих цікавинок. На протилежному боці центральної вулиці, що носить ім'я митрополита Андрея Шептицького, домінує великий храм міста - греко-католицька церква Святих Апостолів Петра і Павла. Святиню будували протягом 1904 – 1909р.р. за проектом відомого львівського архітектора Василя Нагорного в стилі французького класицизму на кошти прихожан стараннями о. Василя Левицького. Напроти Петропавлівської церкви діти звернули на вулицю Березовського і побачили ще один храм Сокаля - муровануцеркву Св. Архангела Михаїла"костельного" типу. Храм будувався протягом 1778 - 1835 років на місці старої дерев'яної церкви. У 1904 році святиню реставрували, розписали інтер’єр, добудували присінок, а за 4 роки провели зовнішню віднову.

Дітям сподобались розповіді про колишнійбудинок позичкової каси, 1905р.,повітової лікарні(кінець ХІХ ст.), гімназії(поч. ХХ ст.), а також про свою школу-інтернат, 1910р.

Вчитель історії Шведик Г.Г.

Сокальська санаторна школа-інтернат Розмай Соколиного краю Сокальська санаторна школа-інтернат Розмай Соколиного краю Сокальська санаторна школа-інтернат Розмай Соколиного краю Сокальська санаторна школа-інтернат Розмай Соколиного краю

Кiлькiсть переглядiв: 102

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.
КЗ ЛОР «Сокальська загальноосвітня санаторна школа III ступенів, ім. Т.Г.Шевченка»

м.Сокаль, Львівська обл., вул.Тартаківська,10

E-mail: sokal_sanatorn@ukr.net

Дата останньої зміни 09 Квітня 2024

Фотогалерея